Myynnissä olevat kirjammeTietoa ja tarinaa Saariseliltä


Tietoja ja tarinaa Saariseliltä


Missä on Mokkamökki ja Köysikämppä? Kuka oli Jaurin- Mitri, kuka Aulis Nuotio? Missä kasvaa nuottaruoho? Mikä on kropnitsa? Missä hyppää keroheinäsirkka? Millainen oli Kiilopään jääjärvi? Mistä löytyy joulupukin juhlatalo? Minne rakennettiin "Kwaijoen silta"? Onko Saariselkä kartoilla oikein, entä Kiilopää?

Kirjoittajat eivät arvosta valtakunnan rajaa - sehän on vain saneltu viiva, on yhden tekevää ovatko Ukko ja Akka Suomessa tai Petsamossa, entä mitä nuo Ukko ja Akka ovat?

Rajantakainen puoli on vaeltajalle edelleen arvaamaton, millä päällä sattuu tullimieskin olemaan. Karhukin saattaa valkoisia jäkäläkankaita astellessa tulla vastaan, se käyttäytyy yleensä ystävällisesti.

Ainutlaatuinen kartta ja rajantakaiset paikannimet kartalla koltaksi, osin suomeksi auttavat laajentamaan Saariselkien tunnettavuutta. Kirjaan on kerätty joillekin tuttua, joillekin ennestään tuntematonta tietoa. Kirja soveltuu eräretkeilijöille sekä kaikille lapinmielisille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet Petsamosta ja koltista, historiasta ja perimätiedosta.

Hinta: 29 €/kpl + postikulut
Tilaa kirja!
Niitä kihlajaisia ei tule - se johti vankilaan (Aulis Mikkola)


Niitä kihlajaisia ei tule - se johti vankilaan


Mitä tavallinen kunnon mies ajattelee, kun herätessään huomaa olevansa vankilassa. Mitä on tapahtunut? Syyttäjä vaatii yhdeksää vuotta vankeutta. Vaimo oli kuollut. Oli löytynyt uusi elämänkumppani Inka. Kihlajaiset olivat edessä.

"Niitä kihlajaisia ei tule", sanoi Inka päivää ennen. Auliksen päässä jokin naksahti. Pyssy osui käteen. Siitä saivat Inka, taksikuski ja oma poika, onneksi kukaan ei kuollut. Psykiatrit totesivat alentuneen syyntakeisuuden, "varttihullu" vankilan slangilla. Tuomiota lievennettiin.

Kuinka 77 vuotta täyttänyt eläkeläinen - "Suomen vankiloiden vanhin", metsien mies, selvisi takaisin elämään. Omaisten ja ystävien avulla sekä osallistumalla kaikkiin mahdollisiin virikkeisiin, joita vankilassa oli tarjolla. Pitämällä sellissään päiväkirjaa ja kirjoittamalla tätä kirjaa.

Aulis Mikkola ei kiistä syyllisyyttään. Hän ymmärtää vanginvartijoiden raskaan työn, mutta osin ihmettelee ja kommentoi vankilan arkea. Kirja antaa kattavan läpileikkauksen vankilan päivittäisistä rutiineista.

Kertomus on koskettava. Onko vankeinhoito onnistunut Auliksen kohdalla ja onko hoitoa tarkoittava verbi oikeutettu. Se jää lukijan mietittäväksi. Kysymyksiä lukijalle riittää. Kuinka kaikki voi mennä näin? Onko kukaan vanki järjestänyt vapauduttuaan kiitosjuhlan, mihin on kutsuttu myös vanginvartijoiden edustaja!

Hinta: 29 €/kpl + postikulut
Tilaa kirja!
MUUTTUVA SOMPIO


Muuttuva Sompio


Karjalaisilla on Karjala, petsamolaisilla Petsamo, sallalaisillakin rajan takainen Rohmoiva. Sinne pääsee kuitenkin käymään. Entä Sompio, onko se tekojärven alla?

Tietokirjailija Yrjö Teeriaho (kirjoittanut kirjat Pitkin poikin Saariselkää ja muita Lapin takamaita; Kartan kanssa kairassa; Vanhojen karttojen Lappi; Kulkijoiden vanhaa Saariselkää) on laskeutunut Saariselän tuntureilta Lokan tekojärven tuntumaan Sompioon.

Mikä on Sompio tänään - muuttunut ja edelleen muuttuva? Mitä tapahtui allasevakoille? Kuinka rakennettiin tie luonnonpuiston kautta? Uusimpana uhkana alueen luonnolle ja poroelinkeinolle on Soklin louhos. Kirjoittaja tarkastelee tehtyä ja tekemätöntä, alueella toimineita arvioiden ja tutkiskellen, uutta näkökulmaa etsien.

Hinta: 29 €/kpl + postikulut
Tilaa kirja!

KARTAN KANSSA KAIRASSA


Kartan kanssa kairassa


Yrjö Teeriahon "Kartan kanssa kairassa" on kirja kartoista ja kulkijoista Lapin kairoilla. Teeriaho jatkaa toisessa kirjassaan Lapin paikannimien selvitystä ja kertoo vaelluksistaan Lapissa kuten aiemmin ilmestyneessä "Pitkin poikin Saariselkää ja muita Lapin takamaita".

Uusi kirja arvostelee kärkevästikin nykyisiä karttoja ja kertoo monista aiemmin tehdyistä Lapin kartoista, muun muassa Aurénien kartoista, saksalaisten Talkkunapään kartasta ja venäläisten topografikartoista

Hinta: 29 €/kpl + postikulut
Tilaa kirja!


VANHOJEN KARTTOJEN LAPPI


Vanhojen karttojen Lappi


Lappi on esiintynyt kartoissa 1400-luvulta alkaen; tarunomaisia takamaita arvailtiin kääpiöiden asuttamiksi. Uuden ajan myötä kartat täsmentyivät, ja 1600-luvulla Lappi hahmottui eurooppalaisissa kartoissa pääpiirteittäin oikein. Geodeettinen paikanmääritys ja kartoittajien mittaukset paransivat 1700-luvulla karttojen todenmukaisuutta. Suuriruhtinaskunnan ajalla suomalaiset ja venäläiset sotilastopografiset osastot ja sittemmin oma maanmittauslaitos jatkoivat karttatyötä.

Yleisten maastokarttojen lisäksi Lapista on laadittu karttaerikoisuuksia, kuten kultamaiden karttoja, taloudellisia ja sotilaskarttoja sekä tietenkin ulkoilukarttoja. Maanmittauslaitoksen Lapin peruskartoitusta tehtiin 1960- ja 1970-luvulla. Työssä mukana oli Yrjö Teeriaho, sittemmin Maanmittaushallituksen karttapainon tuotantopäällikkö. Teeriaho on tarkastellut pohjoista maankolkkaa kartoissaan ja kirjoissaan Pitkin poikin Saariselkää ja muita Lapin takamaita (2006) ja Kartan kanssa kairassa (2007).

Tässä kirjassa Teeriaho esittelee mielenkiintoisen valikoiman Lapin vanhoja karttoja: mukaan on otettu myös merkittäviä, aiemmin huomiotta jääneitä kartastoja kuten veljesten Petter Wilhelm ja Josef Aurénin pitäjänkartat 1860- ja 1870-luvulta. Erikoista huomiota kiinnitetään Lapin paikannimistöön. Kartoittajien Lapin oloista kertovat valokuvat Maanmittausmuseon ja Museoviraston arkistoista. (www.atlasart.fi)

Hinta: 29 €/kpl + postikulut
Tilaa kirja!


PERUSKARTTAMME PITKÄ POLKU


Peruskarttamme pitkä polku


Valtaisa urakka konkretisoituu siten, että levitettynä peruskartan noin 3 712 karttalehteä riittäisivät peittämään koko Helsingin Senaatintorin.

Maanmittauslaitoksen keskeisellä tuotteella, peruskartalla, oli jälleenrakentamiskaudella erittäin suuri taloudellinen merkitys tiestön, rataverkon ja vesivoimaloiden rakentamisessa. Peruskartan pohjalta on syntynyt uusia karttoja erilaisiin tarpeisiin: yhdyskuntasuunnitteluun, erilaisten ilmiöiden paikantamiseen ja teemojen esittämiseen sekä vapaa-ajan käyttöön.

Kirjan sisältö koostuu 43 kirjoittajan artikkeleista ja muistelmista. Kirjassa valotetaan peruskartan valmistamisen eri vaiheita ja tutustutaan topografien vaivalloisiin maastotöihin, usein tosin huumorilla höystettyjen muistelujen kautta.

Hinta: 29 €/kpl + postikulut
Tilaa kirja!